Teníem pendent l’ascensió al Pic de Saburó des de l’aparcament de Sallente i pernoctar al renovat refugi de Colomina, i finalment i abans de les primeres nevades vem fixar el cap de setmana de la Mercè per a realitzar-lo.
Vem sortir el dissabte d’hora del Centre Aquàtic per arribar a Cabdella per la Pobla de Segur i Senterada. Un total de 200 km i unes 3 hores de cotxe. Ens vem aturar a esmorzar arribant a Balaguer al restaurant El Faro, com ja és habitual quan pugem per aquesta zona.
Arribats a l’aparcament de l’embassament inferior de la central de Capdella (Sallente), que estava ple de visitants, vem iniciar una ràpida pujada de 400 metres de desnivell fins a la plataforma de les antigues vagonetes i vem seguir el seu recorregut fins arribar a l’estany Gento. Sense aturar-nos, continuarem fins el refugi de Colomina, arribant cap a les 15 hores per dinar.
L’edifici del refugi Colomina fou construït a la ribera de l’estany del mateix nom l’any 1917. Es coneixia com a casa Keller, nom de l’enginyer suís que hi habitava i des d’on dirigia el que va significar la primera gran obra hidroelèctrica de l’Estat.
Acabades les obres de la zona lacustre de la vall Fosca, la companyia FECSA -actualment Endesa- va cedir la gestió del refugi a la FEEC, que l’inaugurà com a allotjament muntanyenc l’any 1973. Posteriorment, el 1985, la FEEC hi va realitzar una completa reforma per adaptar-lo a les necessitats dels excursionistes
La ascensió al Tuc de Saburó la vem realitzar el diumenge, sortint d’hora. Rodejarem els estanys de Colomers, l’estany de Mar, l’estany de Saburó i arribada al coll de Saburó sobre 2/4 de 10. L’ultim tram fins el cim del tuc es realitzà entre blocs de pedra arribant al punt més alt seguint l’aresta i fen un parell de grimpades finals.
Cap a les 13 hores ja estavem de tornada al refugi, just acabats els actes del centenari que es celebraven aquell mateix dia. ja dinats iniciarem la baixada fins a Sallente, uns en el telefèric i uns altres a peu.
Va estat un magnífic cap de setmana i un altre cim per a la col·lecció. A la pàgina principal del nostre web podreu visionar aquest dies un video que explica la història d’aquest racó del Pirineu i del refugi.
Clica sobre la icona de google fotos per veure algunes instantànies de l’activitat
Clicla sobre la icona per a descarregar-te la fitxa tècnica d’aquesta sortida.