El Martorell alt-medieval era una agrupació de cases al llarg de l’eix del camí provinent del Pont del Diable, i a l’entorn d’una plaça i de l’església.El lloc és documentat per primera vegada el 1033 fent referència al seu mercat, i poc després, el 1042, Guillem Bonfill i la seva esposa Sicarda, senyors de Castellvell, funden el priorat de Sant Genís de Rocafort. La seva jurisdicció feudal comprenia els llocs, castells i parròquies d’Abrera, Castellbisbal, Castellví de Rosanes, Sant Andreu de la Barca i Sant Esteve Sesrovires.
La capital històrica n’era el castell de Sant Jaume (com s’anomena modernament el Castellví de Rosanes), tot i que més endavant, potser ja durant la segona meitat del segle XIII, Martorell li prengué la capitalitat. D’aquesta baronia en van ser senyors les nobles famílies dels Castellvell (fins el 1228), Montcada (1228-1309) i Foix (1309-96).Durant el domini dels Castellvell, la zona del Congost és l’escenari de la victòria bèl·lica de les tropes de Ramon Berenguer III sobre els sarraïns (1115), i les primeres referències de l’existència d’un hospital (1216) promogut per Guilleuma de Castellvell. També es començà a conèixer l’existència de la Fira de Sant Bartomeu (1282), coincidint amb el període de jurisdicció feudal dels Montcada. I més endavant, els Foix van concedir el privilegi fundacional del municipi de Martorell.A la fí del mandat dels Foix, l’any 1396, el rei Martí l’Humà incorporà la baronia a la corona, i Martorell obtingué el privilegi de ser declarat carrer de Barcelona.
El poble va patir, a inicis del segle XV, les conseqüències de les lluites successòries entre els Foix i el rei Martí. És en aquest període que la reina Maria, esposa d’Alfons el Magnànim, va concedir el privilegi de la celebració d’una fira que començava el dia de Sant Marc i que es perllongava els quatre dies següents (l’any 1422), fira que ha tingut continuïtat fins els nostres dies en forma de la Fira de Primavera.
Malgrat els moments convulsos, Martorell ja demostrava aleshores una gran vitalitat, que es fa palesa amb la construcció d’un segon pont l’any 1437. En aquest cas, travessant el riu Anoia. Poc després, el 1440, va aparèixer la primera representació de l’escut de Martorell, quarterat amb un castell, un martell i tres línies horitzontals onejant.
Font: Ajuntament de Martorell
- Excursió matinal només per a federats i federades (anual o temporal) per superar les 6 persones
- Estem en confinament comarcal.
- Nivell esportiu baix-mig.
- Recorregut circular d’uns 10 km.
- Unes 4 hores de marxa.
- Cal disposar de l’assegurança de la llicència federativa, sigui l’anual o una temporal que podeu sol·licitar-nos prèviament uns dies abans de la sortida al preu de 5 € pel socis i sòcies i 10 € per a la resta.
- Amb Protocol sanitari Covid-19. Consulta’ls a :https://www.ceabrera.org/excursions-joemquedoaprop
- Concentració a les 8.00 hores al Centre Acuàtic d’Abrera.
- Estem a l’hivern i passem per zona d’obaga. Portem roba d’abric (cap, coll i mans) i calçat adient per a la jornada.
- Portem beguda suficient per a hidratar-nos. La transpiració ens fa perdre aigua i cal reposar-la.
- Finalització sobre les 13 hores.