El dijous dia 12 de desembre de 2019 l’alpinisme ha estat declarat com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per part de la Unesco. La decisió ha estat presa per un comitè especial de l’Organització de les Nacions Unides per a l’Educació, la Ciència i la Cultura (Unesco) que s’ha reunit des del 9 de desembre a Bogotà.
Els relators de la Unesco han remarcat que l’alpinisme “ofereix un exemple positiu d’una relació duradora entre els éssers humans i el seu entorn”.
Des de l’organisme internacional s’ha destacat “l’estil de vida” que comporten les activitats alpinistes com a valor a tenir en compte en el moment de prendre la decisió.
Un comitè integrat per 24 països ha estat l’encarregat de prendre aquesta decisió basats en recomanacions dels experts.
De fet van ser Itàlia i França qui van impulsar el reconeixement que ràpidament va trobar també el suport de Suïssa. Cal destacar que la Unesco rep anualment centenars de comandes dels 178 estats que van ratificar la Convenció per a la salvaguarda de el patrimoni cultural immaterial de 2003, però només accepta considerar uns 50 casos cada any.
Entenem per alpinisme al conjunt d’especialitats que es solen practicar a l’alta muntanya, sobre terreny rocós, nevat i/o glaçat i en tota mena de condicions. Totes elles requereixen d’un coneixement complet de l’entorn on es realitzen les activitats (terreny i climatologia) així com de les diverses tècniques i materials comuns (sobretot piolet, grampons i corda). Hi ha les especialitats següents: alpinisme clàssic, esquí de muntanya i raqueta de neu
Font: FEEC
Fotos: Carlos Muñoz al Mulacén (Sierra Nevada) i Eva Gálvez al Tuc de la Cigalera (val d’Aran)