5 de novembre de 2017 – Ruta del Ferro...

14 de gener de 2018- Vilaplana a La Musara

17 desembre, 2017 Comentaris tancats a 17 de desembre de 2017 – Pessebre a la serra de l’Ataix (Martorell) ACTIVITATS

17 de desembre de 2017 – Pessebre a la serra de l’Ataix (Martorell)

 

2017 Ataix1Arribats al mes de desembre és l’hora de portar el pessebre del Centre a un indret de la nostra geografia. Enguany hem triat un proper i senzill recorregut que permetrà a que tothom pugui realitzar l’excursió programada. Serà una matinal que ens permetrà estar de tornada sobre les 14 hores i que ens transportarà al passat per coneixer alguns indrets tant propers i tan desconeguts per alguns de nosaltres.

Partirem de Martorell des de l’aparcament que hi ha sota el pont del riu Anoia i ens encaminarem a l’enrunat monestir de Sant Genis de Rocafort on podrem gaudir unes magnifiques vistes des de les restes de l’església romànica del segle XII, greument afectada pel terratrèmol del 1448 i que el pas del temps va acabar d’enderrocar. Aprofitarem l’indret per esmorzar, si el temps ens ho permet.

 

Ataix

Continuarem per un costerut senderó que ens portarà a la part alta de la serra de l’Ataix i rodejant per l’oest el turó del Montgoi davallarem cap a la pista que porta al mas de Sant Jaume on en altres temps podíem gaudir de l’aigua de la font de Sant Jaume. Actualment  la reducció del aqüífer i el creixement del bosc ha fet desaparèixer l’indret de la vista. A la foto un grup de martorellencs i  martorellenques quan era un lloc de trobada. 

 

2017 Ataix 4Continuarem el nostre passeig per una ampla pista que ascendint ens portarà a la abandonada mina de Plom de la Martorellense. Les runes actuals ens donen una idea de l’activitat minera on es treia galera argentífera. A la foto podem veure com era a l’any 1907. El tancament definitiu de la mina es produir el 1963 com a conseqüència de enfonsament del preu del plom  i les inundacions de 1962 que van fer malbé les instal·lacions, no per l’esgotament del mineral.

 

2017 ataix 6Sortirem de les mines i ens encaminarem cap a les restes del castell de Rosanes o del Pairet que formava part d’un conjunt de fortaleses que defensaven la línia del Llobregat en època medieval i que eren clau per protegir la ciutat de Barcelona. La primera vegada que surt documentat el nom de Martorell és l’any 1032 lligat al castell (castrum Rodanas): aecclesia fundata subtus castrum Rodanas, prope forum Martorellium.

La darrera notícia del castell data del 1713 quan els filipistes inutilitzaren del tot les restes del castell.

Pels encaixos i forats de pal que s’observen a la roca, cal suposar que el castell tenia una part important construïda amb fusta, si més no als primers temps, alhora que aprofitava les nombroses cavitats naturals que l’erosió ha excavat en el conjunt rocós sobre el que s’assenta. A la part oest es conserva restes de la cisterna que abastia d’aigua al castell.

2017 Ataix 5Comencem a davallar cap a Martorell i instal·larem el nostre pessebre a les restes de la torre del Clos, a on gaudirem de una privilegiada vista de tots els pobles que formen aquesta part de la comarca. La torre del Clos i la veïna de Griminella són d’origen romà i vigilaven el pas del Llobregat de la Via Augusta a  l’alçada del Pont del Diable, també d’origen romà.  Porteriorment van pertànyer a la línia de fortificacions de la Marca Hispànica (segle IX) que controlaven els moviments musulmans Aquestes torres contactaven visualment amb el castell de El Papiol i aquest amb el Castellciuró a Molins de Rei, ja a les portes de la plana de Barcelona. Va ésser reconstruïda el 1874 amb motiu de la Tercera Guerra Carlina i posteriormen abandonada.

Acabats els torrons i recollit el pessebre, baixarem per la Roca Dreta fins el punt d’inici de la nostra excursió.

Bon Nadal!!!

 

Clica sobre la imatge de PDF per baixar-te la fitxa de la sortida

pdf

Comments are closed.