12 de desembre de 2015 Escalada al Pic...

19 setembre, 2022 Comentaris tancats a – Salí de Cambrils (Solsonès) Inici

– Salí de Cambrils (Solsonès)

 • Excursió de tot el dia
 • Concentració a les 8.00 hores al Centre Aquàtic 
 • Nivell esportiu baix 
 • Visita cultural, bany piscina i passeig de 4 km
 • Inici de la visita a les 11 hores
 • Preu visita i piscina 14 €. És necessari confirmar assistència abans del dimecres 21
 • Cal disposar de l’assegurança de la llicència federativa, sigui l’anual o una temporal que podeu sol·licitar-nos prèviament uns dies abans de la sortida al preu de 5 € pel socis i sòcies i 10 € per a la resta.
 • Esmorzarem i dinarem a la zona de picnic de la Mare de Déu de la Font a la sortida de Solsona.
 • Estem acabant l’estiu amb temps incert. Portem roba i calçat adient per a la jornada.
 • Portem menjar per a la jornada  i beguda suficient per a hidratar-nos. No us oblideu del banyador, xancletes i tovallola per a la piscina.
 • Finalització sobre les 19.00 hores. 

 

Acabant setembre i abans de que marxi la calor farem una visita guiada al salí de Cambrils (Solsonès). Aquest complex està constituït per dos paratges paral·lels al riu Fred, un dels afluents del Segre,  que estan separats entre si per uns 400 m i amb un desnivell proper als 50 m.  El paratge superior és anomenat El Salí, i conegut també com la Font Salada, ja que en aquesta part alta brolla la font.
El punt inferior s’anomena Les Cabanetes, i tots dos es comuniquen per un sender paral·lel també al mateix riu. Al costat d’ell, es mantenen avui restaurats els antics canals de fusta que transporten l’aigua salada fins a Les Cabanetes.
En l’entorn proper trobem els bancals amb les eres d’evaporació, que són sempre l’element més característic i cridaner de totes les salines: les terrasses on l’aigua deixa pas a les petites muntanyes de sal, fruit de tot aquest esforç humà per aprofitar els recursos naturals.

Geològicament parlant, aquestes Salines se situen al capdavant d’un dels encavalcaments pirinencs: el Mantell de corriment del Cadí – Port del Compte. I més concretament, dins d’aquest, en la làmina del Serrat d’Odèn. Els materials triàsics del Keuper han servit com a lubricant en aquests encavalcaments. I la circulació d’aigües superficials a través d’ells ha anat dissolent la sal, fent possible aquesta petita indústria a partir de recursos naturals. La dada més curiosa és que es tracta de les úniques salines de muntanya de tot Catalunya, i de les poques continentals, atès que la gran majoria de salines són de vall o aprofitades del mar

La visita guiada s’acaba amb un bany (opcional) a la piscina d’aigua salada que disposa el complex.

Desprès del bany tornarem cap a Solsona a la zona de pícnic de la Mare de Déu de la Font on dinarem i a continuació farem un passeig d’uns 4 km pujant des de la zona de pícnic al Castellvell d’Olius.

 

Comments are closed.